Prijavi se  |  Registruj se
Česta pitanja

Česta pitanja

Tehnička pitanja

Kako da se registrujem na Vozi.me?

U nastavku teksta ćemo Vam pojasniti korake pri kreiranju Vašeg budućeg Vozi.me profila.
Potrebno je da pratite uputstva kako biste se uspješno registrovali i postali naš član.

Nakon što otvorite našu web stranicu u gornjem desnom uglu, iznad dugmeta OBJAVI VOŽNJU, potražite dugme REGISTRUJ SE. Klikom na dugme REGISTRUJ SE otvoriće Vam se prozor za registraciju. U prozoru za registraciju stoje Vam polja u koja treba da unesete Vaše lične podatke. Obratite pažnju da podaci koje unosite budu tačni. U formular prijave unesite podatke koji se od Vas traže:

1. Vaše Ime i Prezime
Molimo Vas da unesete ispravne podatke, zbog komunikacije sa drugim članovima (potražiocima vožnje kao i korisnicima koji nude vožnju) kao i zbog veće vjerodostojnosti Vašeg Vozi.me korisničkog naloga.

2. Izaberite Korisničko ime
Vozi.me korisničko ime predstavlja javno ime pod kojim ćete biti poznati vozi.me zajednici. Vaše Korisničko ime ne može biti samo broj, ali može započinjati i u sebi sadržavati brojeve, s tim da ne sadrži specijalne i intepunkcijske znakove.

3. Vaša e-mail adresa:
Potrebno je unijeti pravilnu e-mail adresu, a da ona već nije zauzeta.
Pravilan oblik e-mail adrese izgleda ovako: mojeime@email.com
Ukoliko niste unijeli pravilnu adresu, sistem će Vas upozoriti tekstom: „E-mail adresa koju ste unijeli već postoji " ili "Nevažeća e-mail adresa".

4. Šifra
Šifra je kombinacija slova i brojeva koju treba da osmislite i znate samo Vi. Obratite veliku pažnju pri unošenju Vaše šifre.
Obavezno zapamtite šifru, iako uvijek imate mogućnost da obnovite/povratite istu putem e-maila.

5. Izaberite jezik
Izaberite jezik koji želite da koristite.

6. Unesite dati kod
Kako biste završili proces registracije, u odgovarajuću siluetu morate unijeti kod koji se nalazi sa desne strane.

Kliknite na dugme Registruj se

REGISTRUJ SE ODMAH


Drugi način registracije je putem vašeg Facebook naloga.

Kliknite na dugme Uđi pomoću Facebook-a
Unesite Vaš e-mail i lozinku i kliknite na dugme Prijavi se
Registruj se 1
Na Vašem Facebook profilu će se pojaviti sledeći okvir
Registruj se 2
Kliknite U redu i vaš proces registacije je završen.

Zaboravio sam šifru. Sta da radim?

Sve što je potrebno je da uđete na stranicu PRIJAVI SE. U polje ispod naslova "Zaboravili ste šifru?" unesite Vašu e-mail adresu, koju ste nam prosljedili pri registraciji. U kratkom roku će Vam na tu adresu stići Vaša šifra i moći ćete nesmetano da koristite naše usluge.

Kako da se prijavim na Vozi.me?

Da bi Vaša prijava bila moguća, potrebno je da Vaš browser (web pregledač) ima omogućen JavaScript.
Prilikom unošenja podataka, prvenstveno bismo Vas posavjetovali da obratite pažnju na to da unesete tačan e-mail i šifru, pazeći na velika i mala slova jer je to jedan od najčešćih razloga pogrešnog prijavljivanja na sajtove.

Prijave se 1
Prijave se 2

PRIJAVI SE ODMAH

Kako da promijenim šifru?

Svoje podatke možete mijenjati kada se ulogujete na naš sajt i pristupite stranici ''MOJ PROFIL '' gdje imate opciju "UREDI PROFIL".
Promijeni_sifru_1
Sa lijeve strane u okviru "Podešavanje naloga" izaberite opciju "Zamjeni šifru".
Promijeni_sifru_2
Popununite siluete i kliknite na dugme "Potvrdi".

PROMIJENI ŠIFRU ODMAH

Unio sam pogrešan podatak o sebi i tek kasnije uvidio grešku. Kako mogu to da ispravim?

Svoje podatke možete mijenjati kada se svojima e-mail-om i šifrom ulogujete na naš sajt i pristupite stranici ''MOJ PROFIL '' gdje imate opciju "UREDI PROFIL" . Na ovom mestu, takođe, možete mijenjati i druge podatke vezane lično za Vas, kao što su profilna fotografija, podaci o vozilu i dozvole.

Opšta pitanja

Šta je e-mail i kako ga napraviti?!

Email ili e-pošta (elektronska pošta) je mogućnost slanja poruka putem Interneta i jedna je od najčešćih vrsta komunikacije danas na Internetu. Danas mnogi poslužitelji (provideri) nude uslugu korišćenja besplatne e-mail adrese. Najpoznatiji među njima su Google mail (Gmail), MSN (Hotmail) te Yahoo, a svaki od navedenih nudi preko 1GB mjesta za pohranu pošte.
Isto tako svaki od poslužitelja vam omogućava da napravite više e-mail adresa u slučaju da vam jedna nije dosta. Za primjer izrade e-mail adrese poslužit ću se Gmailom iako je princip izrade gotovo identinčan za sve.

1. Otvorite vaš interent pretraživač i u address bar-u ukucajte www.gmail.com.

2. Kliknite na „Otvorite nalog“.

3. Popunite polja vašim podacima. Unesite vaše ime, prezime i željeno ime za prijavu odnosno korisničko ime (username). Možete koristiti slova, brojeve i tačke. Ukoliko je vaše željeno korisničko ime zauzeto (jer ga je neko registrovao prije vas), probajte sa nekim drugim korisničkim imenom ili odaberite neko od ponuđenih.

4. Unesite željenu šifru (password). Šifra treba da se sastoji iz minimalno 8 karaktera. Možete koristiti brojeve, simbole i kombinaciju velikih i malih slova.

5. Unesite datum rođenja i pol.

6. Unesite broj vašeg mobilnog telefona. Ovo nije obavezno polje, ali znajte da je ovo jedan od najpouzdanijih načina da zaštitite svoj nalog, jer ako ikada zaboravite šifru, Google vam može poslati novu šifru SMS-om kako biste ponovo pristupili svom nalogu.

7. Unesite riječi koje vidite na slici, rijedosjledom kojim se prikazuju i razdvojene razmakom. Ako niste sigurni koje su riječi u pitanju, unesite najbolju pretpostavku ili kliknite na dugme za ponovno učitavanje.

8. Prihvatite uslove korišćenja usluge i politiku privatnosti.

9. Kod lokacije izaberite zemlju u kojoj se nalazite (npr. Srbija).

10. Kliknite na „Sledeći korak“.

11. Ako želite, dodajte sliku profila za Google+. Ukoliko želite da preskočite, kliknite na „Sledeći korak“.

12. Čestitamo! Upravo ste napravili e-mail adresu sa koje možete slati i primati mailove.

Da li se korištenje stranice Vozi.me naplaćuje?

Ne. Vozači kao i putnici ne plaćaju ništa web stranici (Vozi.me).

Da li moram kao putnik platiti za vožnju?

Sve je stvar dogovora sa vozačem. Ako se plaća naknada za vožnju, trebala bi se dogovoriti prije početka vožnje sa vozačem.

Zašto se moram registrovati?

Vi možete da pronađate dostupne i tražene vožnje bez registracije. Da bi ste vidjeli više informacija, morate se zbog zakonskig razloga da se registrujete.

Šta je to Carpooling/Carsharing?

Carpooling ili Carsharing je zajedničko korištenje privatnog automobila od strane vozača (vlasnika) i jedne ili više drugih osoba.

Ko sve može sudjelovati u dijeljenju vožnje?

Svi! Ljudi sa osobnim vozilima. Ako nemate sopstveno vozilo, ipak možete učestvovati tako što se dogovorite sa nekim ko ima vozilo, ali u tom slučaju morate doprinijeti za gorivo i druge troškove.

Da li su moji podaci sigurni?

Na našoj stranici možete da pronađete članak "Politika privatnosti". U članku je detaljno regulisana zaštita Vaših podataka.

Da li se dijeljenje vožnje smatra ilegalnim?

Ne. Zajedničke vožnje, koje se obavljaju za vlastite potrebe, se ne smatraju ilegalnim. Prema sadašnjim zakonskim uslovima, čovjek čini prekršaj samo ako od putnika zahtijeva naknadu za troškove čitave vožnje. Jer onda se „dijeljenje prevoza“ smatra trgovinom i vozač se stavlja pod sumnju da zarađuje novac. Sto Vas dovodi u sukob sa zakonom.

Granični zakoni

Što smijemo prevoziti preko granice Republike Hrvatske?

OSLOBOĐENJA I OGRANIČENJA
UNOS OSOBNE PRTLJAGE

Unos osobne prtljage je oslobođen od plaćanja uvoznih davanja bez ograničenja njene vrijednosti, a odnosi se na svaku osobu - putnika, koji ulazi u carinsko područje Unije, bez obzira nosi li prtljagu sobom ili je prispjela zasebno

Roba nekomercijalne naravi koja se nalazi u osobnoj prtljazi putnika koji putuju iz trećih zemalja oslobođena je od plaćanja uvozne carine, PDV-a i trošarine pod uvjetom da nije namijenjena preprodaji i da ne premašuje ukupnu vrijednost ili količinu mjerodavne za primjenu oslobođenja (vidjeti Vrijednosni limiti za unos robe nekomercijalne naravi u osobnoj prtljazi putnika).

Roba u osobnoj prtljazi putnika podrazumijeva predmete (u razumnoj količini) za osobnu uporabu, neophodnu putniku za vrijeme njegovoga putovanja i izbivanja izvan mjesta stalnoga boravišta, kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine i sl.

Robom nekomercijalne naravi smatra se povremeni uvoz roba isključivo namijenjenih za osobnu uporabu putnika ili njihovih obitelji te predmeta namijenjenih za poklone, pri čemu vrsta i količina ne ukazuju da se radi o robi namijenjenoj preprodaji.

VRIJEDNOSNI LIMIT ZA UNOS ROBE NEKOMERCIJALNE NARAVI U OSOBNOJ PRTLJAZI PUTNIKA

Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje:

3.200,00 kuna za putnike u pomorskom i zračnom prometu
2.200,00 kuna po putniku za ostale vrste prijevoza
1.100,00 kuna za putnike mlađe od 15 godina, bez obzira na vrstu prijevoza

Premašuje li vrijednost pojedinog predmeta navedene vrijednosne limite, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dozvoljena, već se naplaćuju propisana davanja na ukupnu vrijednost tog predmeta. Isto tako nije dozvoljena kumulacija oslobođenja više osoba za pojedini predmet.

OSLOBOĐENJE ZA TROŠARINSKU ROBU

Osim za nekomercijalnu robu do gore navedenih vrijednosti, dodatno se može uz primjenu oslobođenja od plaćanja carine, PDV-a i trošarine uvesti sljedeće količine trošarinskih proizvoda:

duhanske prerađevine:
200 cigareta, ili
100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), ili
50 cigara, ili
250 grama duhana za pušenje, ili
odgovarajuća kombinacija količine navedenih duhanskih prerađevina;
alkohol i alkoholna pića, osim mirnog vina i piva:
alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više: 1 litra;
alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje: do 2 litre;
odgovarajuća kombinacija količine navedenog alkohola i alkoholnih pića;
mirno vino: 4 litre
pivo: 16 litara.

Ovo se oslobođenje ne može primijeniti na putnike mlađe od 17 godina.

UKUPNO DOZVOLJENA KOLIČINA UNOSA TROŠARINSKIH PROIZVODA ( UZ PLAĆANJE DAVANJA )

Ukupno dozvoljena količina trošarinskih proizvoda koje može unijeti pojedina fizička osoba (starija od 17 godina) za svoje osobne potrebe uz plaćanje propisanih davanja su sljedeće količine:

800 komada cigareta
400 komada cigarilosa,
200 komada cigara,
1,0 kilogram duhana za pušenje,
10 litara jakog alkoholnog pića,
20 litara međuproizvoda
90 litara vina, uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina,
110 litara piva.

Unos količina većih od navedenih nije dozvoljen. Količine iznad navedenih (ako ih je putnik prijavio carini) moraju se vratiti u inozemstvo, a ako putnik ne prijavi količine veće od dozvoljenih zadržat će se pod carinskim nadzorom do okončanja prekršajnog postupka

Limiti za unos nekomercijalne robe za osobe iz pograničnih područja, radnike na granici i posade prijevoznih sredstava

Vrijednosni i količinski limiti za primjenu oslobođenja pri uvozu nekomercijalne robe koju putnici iz trećih zemalja unose u svojoj osobnoj prtljazi ne vrijede za:

osobe s uobičajenim mjestom stanovanja u pograničnim područjima Republike Hrvatske i susjednih trećih zemlja, radnike na granici ili u pograničnom području susjedne treće zemlje, te posade prijevoznih sredstava u prometu između susjednih trećih zemalja i Republike Hrvatske, prilikom putovanja u obavljanju svojega posla.
Navedene osobe uz oslobođenje od plaćanja carine mogu dnevno u svojoj prtljazi unijeti robu do ukupne kunske protuvrijednosti 300,00 kuna, pri čemu se oslobođenje od uvoznih davanja odnosi i na sljedeće količine trošarinskih proizvoda:

duhanske prerađevine:
25 cigareta, ili
10 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), ili
5 cigara, ili
25 grama duhana za pušenje, ili
odgovarajuća kombinacija količine navedenih duhanskih prerađevina;
alkohol i alkoholna pića, osim mirnog vina i piva:
alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više: 0,25 litre, ili
alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje: do 0,25 litre;
odgovarajuća kombinacija količine navedenih pića;
mirno vino: 1 litra
pivo: 1,5 litara.

Naprijed navedeni vrijednosni i količinski limiti neće se primjenjivati ukoliko gore navedene osobe podnesu dokaz da putuju dalje od pograničnog područja ili da se ne vraćaju iz pograničnog područja susjedne treće države, odnosno u tom slučaju će se primijeniti limiti koji vrijede za sve ostale putnike.

UNOS HRANE

Količinska ograničenja unosa hrane koju mogu unositi putnici za svoje osobne potrebe bez pregleda graničnog veterinarskog inspektora navedena su u tablici, uz napomenu da je unos hrane u Republiku Hrvatsku (odnosno u EU) iz Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina i Švicarske slobodan i ne primjenjuju se ograničenja navedena u tablici.

PROIZVODI/DRŽAVE __________Treće države(npr. BiH, Srbija, Crna Gora i dr.)___________Farski otoci, Grenland i Island

Male količine mesa i mlijeka
te proizvoda od mesa i mlijeka_____________Nije dozvoljen unos_______________________________10 kg po osobi

Mlijeko u prahu za dojenčad, hrana
za dojenčad i posebna hrana koja
se koristi iz medicinskih razloga_____________2 kg po osobi___________________________________ 10 kg po osobi

Hrana za kućne ljubimce koja se
koristi iz medicinskih razloga _______________2 kg po osobi____________________________________10 kg po osobi

Male količine proizvoda ribarstva
za osobnu prehranu ljudi (uključujući
svježu, sušenu, kuhanu, mariniranu ili
dimljenu ribu, te određene školjkaše,
kao što su škampi, jastozi, nežive
dagnje i nežive kamenice)_____________ Količine za osobnu potrebu_________________________Količine za osobnu potrebu

Male količine drugih proizvoda
životinjskog podrijetla za osobnu
prehranu ljudi (med, žive
kamenice, žive dagnje i puževi)_____________2 kg po osobi____________________________________10 kg po osobi

Kruh, kolači, keksi, čokolada i
konditorski/slastičarski proizvodi
(uključujući slatkiše), koji nisu
pomiješani ili punjeni s proizvodima
od mesa. Drugi prehrambeni proizvodi,
koji ne sadrži svježe ili prerađeno meso
i proizvode od mlijeka i sadrži manje
od 50 % prerađenih jaja ili proizvoda
ribarstva___________________________Količine za osobnu potrebu___________________________Količine za osobnu potrebu

Sve pošiljke koje prelaze navedene količine ne smatraju se osobnim pošiljkama, podliježu veterinarskom pregledu i mora ih pratiti veterinarski certifikat te se mogu unositi u RH samo preko graničnih prijelaza na kojima postoji Granična veterinarska inspekcija.

Više informacije o unosu hrane i ostalih proizvoda životinjskog podrijetla možete naći u pridruženom informativnom letku Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Preuzeto sa:
https://carina.gov.hr/pristup-informacijama/propisi-i-sporazumi/carinsko-zakonodavstvo/fizicke-osobe-2715/oslobodjenja-i-ogranicenja/2746

Više informacija na:
https://carina.gov.hr/istaknute-teme/11